Porady

ABC prawidłowej konserwacji i używania drewnianej deski do krojenia

     Drewno i każdy produkt z niego wykonany wymagają szczególnej ochrony, zwłaszcza jeśli znajdują się w pomieszczeniach sanitarnych, gdzie mają kontakt ze zmiennymi temperaturami oraz wilgocią. Żeby we właściwy sposób zabezpieczyć deski do krojenia z drewna trzeba zacząć już na starcie, czyli przed ich pierwszym użyciem.

Konserwacja

     Po zakupie deski pierwsze, co należy zrobić to zaimpregnować ją tłuszczem dopuszczonym przez odpowiednie atesty do kontaktu z żywnością. Mogą to być oleje jadalne (słonecznikowy i rzepakowy) albo oliwa z oliwek. Dzięki tej czynności pory naturalnie występujące w drewnie zostaną zamknięte przed wnikaniem w nie wilgoci.

    Poza pierwszą impregnacją na początku użytkowania produktu, deski należy regularnie nacierać tłuszczami jadalnymi, by podtrzymać dobroczynne działanie tego zabiegu. Zaleca się, aby impregnować je minimalnie raz w miesiącu, a optymalnie co tydzień.

Czyszczenie

     W utrzymaniu desek w dobrej kondycji ważne jest też właściwe użytkowanie. Pod żadnym pozorem nie można ich długotrwale namaczać ani myć w zmywarce. Należy je natomiast myć pod bieżącą wodą, a w przypadku uporczywych zabrudzeń przecierać sokiem cytrynowym lub cytryną.

Odkażanie i wywabianie zapachów żywności

    Nawet najlepiej zaimpregnowana deska potrafi przyjąć niepożądany zapach (na przykład filetowanej na niej ryby) czy drobnoustroje. W celu jej odkażenia, warto raz na jakiś czas przetrzeć ją spirytusem spożywczym, używając do tego celu miękkiej gąbki, ścierki lub ręcznika papierowego. Natomiast, by wywabić dokuczliwy zapach krojonej na jej powierzchni żywności, polecamy przekroić cytrynę na pół i wetrzeć jej sok w powierzchnię deski. Do tego celu można użyć również ręcznika papierowego czy ściereczki nasączonej sokiem z cytryny.