Akcesoria, Porady

Jak prawidłowo czyścić okap? Praktyczne porady

Aby okap nie tylko elegancko wyglądał, ale i efektywnie pochłaniał lub wyciągał powietrze, należy o niego odpowiednio dbać. Ale co to znaczy odpowiednio? Jak dobrze czyścić i konserwować omawiane urządzenie? W jaki sposób skutecznie pozbywać się cząstek tłuszczu i innych zabrudzeń, które osiadają na filtrach i korpusie okapu?

Czyszczenie i konserwacja korpusu okapu

To, w jaki sposób i czym będziemy czyścić korpus okapu, zależy od materiałów, z których jest on wykonany. Podstawowymi tworzywami tu wykorzystywanymi są stal nierdzewna, aluminium, elementy lakierowane oraz tworzywo sztuczne. Każde z nich można pielęgnować przy pomocy delikatnych środków powierzchniowoczynnych przeznaczonych do tego typu powierzchni. Równie dobrym wyborem jest też skorzystanie z wody z rozcieńczonym płynem do mycia naczyń, który szybko rozpuści tłuszcz.
W przypadku wykończeń szklanych polecane są środki na bazie alkoholu, w tym tradycyjne płyny do mycia szyb. Jeśli nie przeszkadza nam zapach octu, możemy też rozpuścić go w wodzie w proporcjach 1:1 i takim roztworem przemyć szklaną powierzchnię.

Czyszczenie panelu sterowania okapu

Najbardziej newralgicznym punktem podczas czyszczenia okapu jest panel sterowania, pod którym znajdują się elementy elektroniki. Należy tu więc zachować szczególną ostrożność i przemywać go wyłącznie lekko wilgotną ściereczką, dzięki czemu woda nie dostanie się pod panel. Pamiętajmy też, by przed rozpoczęciem czyszczenia wyłączyć okap z prądu.
Bez względu na rodzaj powierzchni, zawsze używajmy wyłącznie miękkich, nierysujących gąbek lub ściereczek.

Czyszczenie i konserwacja filtrów w okapach

Wszystkie filtry aluminiowe marki LAVEO można myć w zmywarkach. Jeśli dużo gotujemy, warto je więc wyjąć z okapu raz na tydzień i poddać procesowi mycia ręcznego lub automatycznego. Filtry węglowe to natomiast produkty jednorazowe, które zalecamy wymieniać na nowe średnio raz na kwartał.