Jak urządzić kuchnię w rozmiarze xs? Porady z Mają Różańską.
dodano:
Porady
Niewielkie kuchnie w naszych mieszkaniach to w zasadzie norma. Mało tego, również w nowopowstających osiedlach powierzchnie lokali maleją zamiast rosnąć. Co zatem zrobić żeby na kilku metrach kwadratowych urządzić w pełni funkcjonalną kuchnię? Zapytaliśmy o to architekt Maję Różańską z PASJA DO WNĘTRZ – ekspertkę w projektowaniu przestrzeni w rozmiarze XS.
„Mała kuchnia naprawdę może pomieścić wszystko, co potrzebne – mówi Maja Różańska. – Projektuję takie mini-kuchnie od ponad czterech lat i wszyscy moi Klienci są zaskoczeni, że to możliwe.”
KOLORYSTYKA
Przyjmuje się, że niewielkie pomieszczenia powinny być utrzymane w jasnych barwach. Dzięki temu optycznie powiększamy przestrzeń.
- Nie jestem specjalnie wierna tej zasadzie – śmieje się architekt Różańska – Uwielbiam zdecydowane kolory i „przemycam” je praktycznie we wszystkich swoich projektach.
Posiadacze małych kuchni nie muszą się zatem ograniczać do bieli, beżu czy delikatnych szarości. Warto zaszaleć z czarną glazurą czy kolorowym sprzętem AGD, postawić na wyraziste dodatki, jak choćby błyszczący zlew czy złota bateria kuchenna.
- Pamiętajmy o tym, że kuchnia to serce domu, w którym spędzamy najwięcej czasu. Urządzając ją bierzmy pod uwagę przede wszystkim nasze upodobania, a nie ogólne zalecenia.
OTWARTA CZY ZAMKNIĘTA
W mniejszej kuchni mamy również mniej szafek, do których chowamy naczynia, produkty spożywcze czy zastawę stołową.
– Na to mam tylko jedną radę. To czego nie używamy na co dzień najlepiej przechowujmy poza kuchnią. Małe AGD wynieśmy do piwnicy, a świąteczną zastawę umieśćmy w kredensie w salonie.
ODPOWIEDNIE WYPOSAŻENIE
Obecnie na ryku możemy dosłownie przebierać w sprzęcie AGD i elementach wyposażenia wnętrz. Aranżując małą kuchnię możemy wybrać wąską lodówkę, zmywarkę czy okap podszafkowy. Mamy również duży wybór kompaktowych zlewozmywaków z pojemnymi komorami.
– Do swoich realizacji bardzo chętnie wybieram zlewy marki Laveo – mówi architekt Różańska – Ich dodatkową zaletą jest syfon Space Saving, oszczędzający miejsce w szafce, umożliwiający właściwą organizację systemu do segregacji odpadów.
Wybierając zlewozmywak warto w pierwszej kolejności zastanowić się do czego będziemy go wykorzystywać. Jeśli mamy w zwyczaju gotowanie na zapas i używamy dużych naczyń, na pewno przyda nam się większa komora. Z drugiej strony osobom, które najczęściej jedzą na mieście wystarczy zlewozmywak niewielkich rozmiarów.
TRÓJKĄT ROBOCZY
Kuchenny trójkąt roboczy, to uniwersalna zasada ustawiania podstawowych sprzętów kuchennych – lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki – na wierzchołkach trójkąta. Ma to maksymalnie usprawnić przygotowywanie posiłków.
- W naprawdę małych kuchniach ta zasada nie ma w ogóle zastosowania – stwierdza Maja Różańska – Często mamy miejsce na meble tylko na jednej ścianie, więc o żadnym trójkącie nie ma mowy.
Wbrew pozorom projekt małych kuchni warto powierzyć profesjonaliście. Mimo tego, że miejsca mamy niewiele i wydawać by się mogło, że bez problem poradzimy sobie z ustawieniem wszystkich potrzebnych mebli i sprzętów, uzyskanie ergonomicznego efektu nie jest takie łatwe.
DODATKOWE ZALETY
Mała kuchnie to nie tylko aranżacyjne dylematy do rozwiązania, ale również pewne plusy. Największy z nich to z pewnością mniej do sprzątania. Poza tym bliskość i sąsiedztwo wszystkich sprzętów powoduje, że nie musimy biegać z naczyniami w tę i z powrotem, a postawiony na kuchence garnek bez problemu napełnimy wodą dzięki baterii z wyciąganą wylewką.