Jak utrzymać porządek w kuchni?
dodano:
Porady
„Gdzie użytkowników wielu, tam nie ma ładu” - tak czasem chciałoby się sparafrazować znane powiedzenie o kucharkach, patrząc na to, co się dzieje w kuchni. W pomieszczeniu, z którego korzysta absolutnie każdy mieszkaniec domu, o porządku niekiedy mówić trudno. Tam łyżeczka, tu kubeczek, tam niesprzątnięte okruchy, tu zaschnięte plamy po kawie lub rozlana herbata. Czystość i porządek w kuchni ma ogromne znaczenie dla higieny i bezpieczeństwa przygotowywanych posiłków oraz dla sprawności procesów przeprowadzanych w kuchni.
Jak utrzymać porządek w kuchni?
Odpowiedni plan
Łatwiej utrzymać porządek w kuchni, w której rozmieszczenie szafek i sprzętów AGD zostało starannie przemyślane. Krótka droga pomiędzy zlewozmywakiem a śmietnikiem, wyspą a śmietnikiem czy zmywarką sprawia, że ryzyko pochlapania czy zaśmiecenia podłogi maleje. Odpowiednia ilość szafek i szuflad, ich logiczne rozmieszczenie także ma wpływ na utrzymanie ładu - trudno siebie zmusić i trudno zmusić pozostałych użytkowników kuchni do zachowania porządku, gdy trzeba upychać, przekładać garnki, żeby wyjąć albo włożyć jeden, gdy nie wszystkie talerze leżą w jednym wiadomym miejscu, a pozostałe akcesoria mają przypadkową lokalizację.
Odpowiednie wyposażenie
Nie bez znaczenia dla zachowania porządku jest jakość wyposażenia oraz sprzętów kuchennych. Spójrzmy na przykład na zlewozmywak, w którym zazwyczaj lądują talerze, kubki i garnki, których nie można myć w zmywarce. Jego powierzchnia narażona na zarysowania, stłuczenia, przebarwienia od resztek jedzenia i płynów w krótkim czasie staje się brzydka, nieatrakcyjna. Jeśli taki zlewozmywak jest gorszej jakości, niestarannie wykonany i wykończony, to choćbyśmy nie wiem jak często i jak mocno go szorowali, nigdy nie będzie ozdobą kuchni. Co innego zlewozmywak granitowy np. Barbados czy Celia- wysokiej jakości kompozyty i staranne wykonanie są gwarancją świetnego wyglądu przez długie lata. W utrzymaniu w czystości jego powierzchni pomagają baterie zlewozmywakowe stojące z wylewką. Niezwykle funkcjonalne i o ciekawym designie (m.in. seria Nalda czy Toro), odpowiednio dobrane do zlewozmywaka umożliwiają nadanie eleganckiego wyglądu pomieszczeniu.
Bez nich absolutnie utrzymać porządku się nie da. Choć wydawać by się mogło, że pojemniczki, słoiczki, suszarki, maty, wieszaczki raczej tę kuchnię zagracają, nic mylnego. Więcej o akcesoriach kuchennych np. kolekcji dodatków kuchennych Oslo, nowości Laveo dowiesz się tu. W słoikach możemy przechowywać żywność - dzięki szczelnemu opakowaniu produkty sypkie, tj. ryż, kasza, płatki, bułka tarta nie rozsypują się w miejscu przechowywania i podczas wyjmowania, a dodatkowo chronione są przed wilgocią, szkodnikami (mole spożywcze). Suszarki i maty, polecane są w kuchniach niewyposażonych w zmywarkę lub w przypadku, gdy posiadamy dużo naczyń, które należy umyć ręcznie, ponieważ umożliwiają wysuszenie naczyń w jednym miejscu. Z kolei organizery i pojemniczki do zlewu pomagają utrzymać porządek wokół niego. Gąbki, szczotki już nie muszą bezładnie leżeć - mogą mieć miejsce w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku. Natomiast mydło lub płyn do mycia naczyń mogą znaleźć się w estetycznych dozownikach wolnostojących lub wbudowanych w zlewozmywak (np. Drop dopasowany do większości zlewów Laveo). Drugie rozwiązanie cieszy się coraz większą popularnością, ponieważ widoczna jest tylko stalowa i łatwa do utrzymania w czystości główka pojemnika - nic się nie przewraca, nic się nie wylewa, a dozownik można w każdej chwili bez problemu uzupełnić.
Odpowiednie środki czystości
Skuteczne środki czystości do kuchni znacznie ułatwiają przywrócenie porządku w kuchni. Wielofunkcyjne preparaty o nowoczesnych formułach np. preparat do czyszczenia i pielęgnacji baterii łazienkowych i kuchennych Laveo zawierający nanocząsteczki srebra nie tylko usuwa osady i zabrudzenia, ale także pozostawia lśniącą powierzchnię i przyjemny zapach.
Wszystko w umiarze
Kuchnia to pomieszczenie, które łatwo zagracić. Ogromny wybór akcesoriów i sprzętów sprawia, dynamiczne zmiany w trendach sprawiają, że rzeczy (często niespostrzeżenie) przybywa. A to sprzyja bałaganowi. Warto zatem od czasu do czasu zrobić większy porządek w kuchni i przejrzeć i wszystkie produkty spożywcze pod względem przydatności do spożycia, i wszystkie inne rzeczy, które w kuchni się znajdują pod względem użyteczności, funkcjonalności.
Czy utrzymanie porządku w kuchni jest łatwe?
I tak, i nie. Tak, gdy kuchnia jest dobrze zorganizowana, każdy domownik po sobie sprząta. Nie, gdy kuchnia jest zagracona lub gdy żaden z domowników o ład nie dba. Specyfika tego pomieszczenia wymaga, by było w nim szczególnie czysto. Pomimo największych starań, w pomieszczeniu kuchennym zawsze gdzieś schowają się okruchy, chlapnie olej, zostanie plama, osiądzie kurz.
Aby było w nim czysto i panował ład, konieczne jest jego codzienne sprzątanie i raz na jakiś czas, w zależności od wielkości kuchni i liczby użytkowników, wielkie porządki.